Skip to main content

Chronische pijn

Meer dan 25 jaar geleden had ik twee patiënten onder behandeling met een verstuikte enkel. Een van de twee had een hele dikke gekleurde enkel en de ander had een klein beetje zwelling. De verwachting van mij was dan ook dat het lang zou duren voordat diegene met de hele dikke enkel weer pijnvrij kon hardlopen en bij de ander dat deze binnen een paar weken weer alles kon doen. Maar mijn verwachting kwam niet uit: het was precies omgekeerd. Dus er speelde meer mee dan alleen de acute klacht. Dat wekte mijn belangstelling om verder te zoeken naar hoe het kan dat bepaalde klachten langer bestaan.

Iedereen heeft weleens pijn. Dat gaat meestal vanzelf weer voorbij. Maar soms duurt de pijn langer of is zwaarder voor je dan verwacht. Bestaat de pijn langer dan 3 maanden dan wordt het chronische pijn genoemd. Pijn heeft invloed op je conditie, stemming, denken, doen en voelen en op je sociale contacten en activiteiten.
Chronische pijn beïnvloed je leven. Soms voel je je niet begrepen. Samen gaan we op zoek naar de factoren die je chronische pijnklachten in stand houden. Eerst leg ik uit hoe chronische pijn kan ontstaan. Daarbij maak ik onder andere gebruik van de metaforen van Lorimer Moseley en de website van retrain pain 
Daarna bekijken we wat je nodig hebt.