Tijdens de intake hebben we een uitgebreid vraaggesprek over je klachten. Daarna doe ik een lichamelijk onderzoek. We onderzoeken hoe je armen, benen en/of romp beweegt, waar de zwellingen zich bevinden en of er sprake is van fibrose. De eventuele dikke arm of het been wordt in omvang gemeten. Dit wordt gedaan om resultaten met elkaar te kunnen vergelijken.
Afhankelijk wat je nodig hebt kan de oedeemtherapie bestaan uit onder andere:
- Lymfedrainage: lymfedrainage is een massagetechniek die de lymfestroming beïnvloedt naar de goed werkende lymfevaten, zodat de afvoer van het lymfevocht gestimuleerd wordt.
- Compressietherapie: er wordt vaak met compressietherapie begonnen om het snelst effect te krijgen. De aangedane extremiteit wordt gezwachteld om een constante, hoge druk voor een langere tijd te hebben. Wanneer er geen/ tot weinig afname van de omvang meer is, wordt er een kous aangemeten om het resultaat van het zwachtelen te behouden
- Fasciatherapie: door radiotherapie en littekens van de operatie kan je bewegingsbeperkingen krijgen van de extremiteiten (oa schouder). Door middel van fasciatechnieken komt er meer ruimte en verminderd het gevoel van krapte en stijfheid.
- Lymftaping: lymftaping wordt gedaan met een speciale tape, die een liftende werking heeft van de huid. Hierdoor wordt de onderhuidse circulatie verbeterd en de afvoer van lymfevocht gestimuleerd.
- Oefentherapie: oefentherapie wordt gedaan om de beweeglijkheid van de gewrichten optimaal te behouden, maar dient ook om de lymfestroom te beïnvloeden. De lymfevaten lopen in de buurt van spieren. Bij oefenen ontstaan spiersamentrekkingen, die het lymfestelsel stimuleren. Het is belangrijk dat je leert welke oefeningen dit zijn en met welke intensiteit je ze uit kan voeren.
- Ademtherapie en ontspanningsoefeningen: als je ontspannen bent, heb je een andere ademhaling dan wanneer je sport of gespannen bent. Een rustige diepe ademhaling beïnvloedt de lymfestroom op een positieve manier.
- Zelfmanagement: hier komen onderwerpen aan de orde die gericht zijn op zelfmanagement en preventie. Zo is het belangrijk te weten hoe je je huid moet verzorgen en wat je kunt doen wanneer je een wondje hebt. Zelf meten van je arm of been. Voedingsadviezen worden doorgenomen. Ook begeleiding bij het opbouwen van je dagelijkse activiteiten is een belangrijk onderdeel van de behandeling.